reiki, tera mai, roosendaal, nederlands, carin, michael, leefregels

Leefregels

Bij Reiki bestaan er een paar leefregels waar je naar probeert te leven.

We zullen ze nader bekijken.

 

1) Maak je vandaag geen zorgen.

2) Maak je vandaag niet kwaad.

3) Eer je vader, moeder, leermeesters en ouderen.

4) Leef oprecht / Verdien eerlijk je brood.

5) Toon dankbaarheid aan elk levend wezen.

 

1) Maak je vandaag geen zorgen

 

Het lijkt simpeler dan het is, bovendien zijn alle leefregels geen bevelen, maar richtlijnen voor een evenwichtiger, relaxter bestaan. Je geen zorgen maken is voor de westerse mens een hele opgave; vooral gezien het jachtige, drukke leven. Toch zul je merken dat wanneer je probeert je minder zorgen te maken, je een onderscheidt gaat maken, waarover je jezelf drukt maakt en waarom. Daarna kun je keuzes maken, hoe je er verder mee omgaat.

 

 

 

2) Maak je vandaag niet kwaad

 

Ik zou er bijna van maken; irriteer je vandaag niet. Hoe vaak wordt er niet gemopperd op mensen die bv. snel doorrijden, wachten bij de kassa, bij stoplichten e.d. Aan al deze dingen kun je jezelf irriteren, maar helpt dat? Nee, je zorgt er alleen voor dat je jezelf niet prettig voelt en dat de kans er is dat zulke kleine dingen je humeur verpesten. Je kunt ook denken bv. in de supermarkt, ik kijk nog even rond, of, Goh, die caissière heeft het wel druk en je accepteert de tijd die je moet wachten, of, de tijd dat je voor het stoplicht staat, te laat? Nee, de volgende keer eerder weg.

 

 

 

3) Eer je ouders, leermeesters en ouderen

 

Dit is eigenlijk een hele makkelijke regel, die heel vaak overgeslagen wordt. Heb respect voor een ander. Als iemand je iets aangedaan heeft is dat moeilijk, maar vergeef in ieder geval jezelf dat er iets gebeurd is, anders gaat het aan je knagen.

 

 

 

4) Leef oprecht

 

Probeer altijd eerlijk te blijven, ook naar jezelf. Lieg en bedrieg niet, dat brengt je uiteindelijk nergens. Behandel iemand zoals je zelf behandeld wilt worden.

 

 

 

5) Toon dankbaarheid aan elk levend wezen

 

Wees niet te snel met oordelen en veroordelen. Iedereen heeft zijn unieke manier van leven. Ook dit is soms niet gemakkelijk, maar veroordelen is een vlucht, een omhulsel. Is het te moeilijk bedenk dan, het zal zo zijn.